Ajánljuk:https://eletemetelei.files.wordpress.com/2017/02/egc3a9szsc3a9ges-7-napos-mintac3a9trend-c3a9letem-c3a9telei2.pdf
1 napi mintaétrend:– egészséges felnőttek számára, 2000 kcal napi energiabevitelt véve alapul: Reggeli: kapros túrókrém, Graham kenyér, zöldpaprika, tej
Tizórai: körte, mandula
Ebéd: brokkolikrémleves, paradicsommal sült csirkemell burgonyapürével és lilakáposzta salátával
Uzsonna: petrezselymes joghurt, zsenge karalábé és sárgarépa csíkok, félbarna kenyér
Vacsora: tonhalkrémes korpás kifli, 100%-os narancslé REGGELI Kapros túrókrém, Graham kenyér, zöldpaprika, tej
Hozzávalók 4 főre: - félzsíros tehéntúró (kb. 1 kis doboz) - 240 g - 12%-os tejföl (kb. 1 kis pohár) - 120 g - friss kapor - ízlés szerint - Graham kenyér (kb. 4 vékony szelet) - 250 g - zöldpaprika (2 nagy db) - 240 g - tej 1,5%-os - 1,2 l
Elkészítés: A tehéntúrót elkeverjük a tejföllel, majd ízesítjük a friss apróra vágott kaporral. Graham kenyérre kenve tálaljuk, mellé zöldpaprikát és tejet kínálunk.
Egy adag energia- és tápanyagtartalma: Energia: 461 kcal; Zsír: 12,9 g; Szénhidrát: 57,6 g; Fehérje: 27,9 g
TÍZÓRAI Körte, mandula Hozzávalók 4 főre: - natúr, sótlan mandulabél (kb. 4 kis maréknyi) - 80 g - körte (4 közepes db) - 600 g Elkészítés: A körte megmosásán kívül külön előkészítést és elkészítést nem igényel.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma: Energia: 202 kcal; Fehérje: 6,1 g; Zsír: 10,9 g; Szénhidrát: 19,4 g EBÉD Brokkolikrémleves Hozzávalók 4 főre: - margarin (kb. 2 csapott evőkanál) - 25 g - vöröshagyma (1 közepes fej) - 80 g - fokhagyma - 2-3 gerezd - brokkoli - 400 g - főzőtejszín 10%-os - 4 dl - szerecsendió, bors, só - ízlés szerint
Elkészítés: A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk és a zúzott fokhagymával együtt a megolvasztott margarinon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és adagnagyságnak megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. A brokkolit sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Amikor a brokkoli megfőtt, botmixerrel pürésítjük és tejszínnel besűrítjük.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma: Energia: 175 kcal; Zsír: 14,8 g; Szénhidrát: 5,7 g; Fehérje: 4,6 g
Paradicsommal sült csirkemell burgonyapürével és lilakáposzta salátával Hozzávalók 4 főre: Paradicsommal sült csirkemell: - csirkemell (4 tenyérnyi szelet) - 400 g - paradicsom (3 közepes db) - 250 g - trappista sajt - 100 g - petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű, bors - ízlés szerint Burgonyapüré: - burgonya - 1 kg - 1,5%-os tej - 3 dl - margarin (4 teáskanál) - 40 g - só - 1 mokkáskanál Vöröskáposzta saláta: - vöröskáposzta (kb. fél fej) - 400 g - vöröshagyma (kb. 2 evőkanál) - 40 g - ecet (kb. 1 evőkanál) - 10 g - cukor (kb. 3 teáskanál) - 15 g - köménymag - ízlés szerint
Elkészítés: Paradicsommal sült csirkemell: A megtisztított szeletekre vágott csirkemelleket befűszerezzük és egy alufóliával kibélelt tepsibe fektetjük. A csirkemellek tetejére szeletelt paradicsomot és reszelt sajtot teszünk. 180 fokos sütőben 40 percig lefedve sütjük, majd az alufóliát eltávolítva további 10 percig sütjük. Burgonyapüré: A megtisztított kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, margarint és tejet adunk hozzá, majd burgonyanyomóval áttörjük. Lilakáposzta saláta: A megtisztított vöröshagymát és káposztát lereszeljük. Cukorból, köménymagból és ecetből kevés víz hozzáadásával páclevet készítünk, és a káposztára öntjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érleljük.
Egy adag energia- és tápanyagtartalma: Energia: 654 kcal; Zsír: 25 g; Szénhidrát: 64,9 g; Fehérje: 40,6 g UZSONNA Petrezselymes joghurt, zsenge karalábé- és sárgarépacsíkok, félbarna kenyér Hozzávalók 4 főre: - karalábé (kb. 1 közepes db) - 120 g - sárgarépa (kb. 2 szál) - 200 g - joghurt (kb. 1 nagy pohár) - 400 g - petrezselyemzöld (1 kis csokor) - 20 g - só (kb. csipetnyi) - 2 g - őrölt bors (kb. késhegynyi) - 0,4 g - félbarna kenyér (4 db ujjnyi vastag fél szelet) - 160 g
Elkészítés: Megtisztítjuk a karalábét és a sárgarépát, majd hosszúkás darabokra szeleteljük. A joghurtot összekeverjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, egy kevés sóval és őrölt borssal. A zöldségcsíkok a petrezselymes joghurtba mártogatva fogyaszthatók félbarna kenyérrel.
Egy adag étel energia- és tápanyagtartalma: Energia: 203 kcal; Fehérje: 8,8 g; Zsír: 4,2 g; Szénhidrát: 32,1 g VACSORA Tonhalkrémes korpás kifli, narancslé Hozzávalók 4 főre: - olajos tonhal (kb.4 evőkanál) - 120 g - margarin, 35%-os (kb. 4 teáskanál) - 40 g - majonéz (kb.4 teáskanál) - 40 g - lilahagyma (kb. 8 evőkanál) - 120 g - zöldpaprika (kb. 8 evőkanál) - 120 g - citromlé (kb.4 kávéskanál) - 8 g - korpás kifli - 4 db - narancslé (100%-os) - 8 dl
Elkészítés: A tonhalról lecsöpögtetjük az olajat, majd villával összetörjük. Margarinnal és majonézzel kikeverjük, ezt követően apróra vágott lilahagymával, zöldpaprikával és friss citromlével ízesítjük. Az így elkészült tonhalkrémmel megkenjük a kiflit, és narancslevet kínálunk mellé.
Egy adag energia- és tápanyagtartalma: Energia: 399 kcal; Fehérje: 14,7 g; Zsír: 14,5 g; Szénhidrát: 50,7 g
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19440/miert-van-szukseg-taplalkozasi-ajanlasokra